Historisch Museum Arnemuiden

Datum : 04-02-2013

Het oude stadhuis van Arnemuiden en de arbeiderswoning er tegenover herbergen het Historisch Museum Arnemuiden. De thema's visserij en klederdracht komen uitgebreid aan bod. Voorwerpen uit de bloeitijd van Arnemuiden, zoals grafzerken, schilderijen, een kanon en zeer bijzondere tegeltjes laten de bezoeker uitgebreid kennismaken met de rijke geschiedenis van Arnemuiden. Er wordt aandacht besteed aan historische personen die een bijzondere relatie hebben met Arnemuiden of Kleverskerke, zoals ambassadeur Maurits van Vollenhoven. U krijgt altijd een rondleiding door het hele museum.

Het museum heeft net een nieuwe afdelingen streekdrachten geopenend. Hier vindt u de meest uitgebreide tentoonstelling over streekdrachten van Zeeland. De tentoonstelling leidt u langs een viertal scenes die de geschiedenis van de Arnemuidse streekdracht vertellen.

Streekdracht

Arbeiderswoning ’t Uusje van Eine'
Wie ’t Uusje van Eine' (het huisje van Hendrik) binnengaat, stapt binnen in het alledaagse leven tijdens de negentiende eeuw. De inrichting met authentieke gebruiksvoorwerpen geeft een indruk van de leefstijl van de vroegere bewoners van Arnemuiden. Tijdens de openingstijden van het museum is het mogelijk met een vrijwilliger een rondleiding door het huisje te maken.

Bedevaartinsignes
Het museum van Arnemuiden beschikt over een collectie bedevaartinsignes die zijn opgegraven bij de bouw van de supermarkt. Ze dateren allemaal van voor 1570. Pelgrimstochten werden ondernomen om vergeving te krijgen voor zonden, voor genezing of juist uit dankbaarheid vanwege een genezing. Bedevaartinsignes werden verkocht in pelgrimssteden als aandenken aan een pelgrimstocht en vanaf de 13e eeuw gedragen als sieraad op de kleding. Ook dacht men dat bedevaartinsignes een beschermende kracht hadden. Een populair pelgrimsoord voor Arnemuidenaren was de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen. Bekender bij het grote publiek is het pelgrimsoord Santiago de Compostella in Spanje met als insigne de sint Jakobsschelp. In het museum ligt een ampul uit de veertiende eeuw in de vorm van zo’n schelp.

Maurits van Vollenhoven
Het museum bevat een grote collectie medailles en andere bijzonderheden van Maurits van Vollenhoven. Van Vollenhoven (1882-1976) was een Nederlands diplomaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is relatief onbekend in Nederland, maar in België staat zijn buste tussen alle andere staatshoofden in het gebouw van de Belgische Senaat. Hij heeft tijdens Eerste Wereldoorlog namelijk een belangrijke rol gespeeld in de coördinatie van hulpgoederen en de bevrijding van België. In 1914 veroveren de Duitsers België en nemen het bestuur over. De Belgen moesten een bijdrage leveren aan de Duitse economie en al snel was er een tekort aan allerlei zaken en heerste er hongersnood. Samen met twee andere belangrijke politici, de Brit Brand Whitlock en de Spanjaard De Villalobar vormde Van Vollenhoven een driemanschap, dat onder meer actief was in het Commission of Relief of Belgium (CBR) Voor zijn inzet is Van Vollenhoven benoemd tot ereburger van Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. Na de ‘Grote Oorlog’ is Van Vollenhoven Heer van Cleverskerke (tegenwoordig Kleverskerke) geworden. Hij schonk elk jaar een bijdrage aan de plaatselijke kerk en school, en af en toe ging hij samen met de toenmalige burgemeester van Arnemuiden, de heer Landsheer, jagen op Walcheren. Veel van zijn onderscheidingen, waaronder de hoogste Spaanse onderscheiding, zijn in het bezit van het Historisch Museum Arnemuiden, door Van Vollenhoven per testament geschonken.

Website: www.museumarnemuiden.nl

Soort nieuws : Musea